Ajankohtaista

 

päivitetty 11.9.2018                                                                                           

                                  Syyskuu                                         

Kesä meni helteisenä, ja nyt on syksyn tekemiset vuorossa. Toimintaa on luvassa, osallistujia kaivataan.    Syksyn aikana on tarkoitus osallistua 11.10 seniorimessuille esittelemään kotiseututyön kuvioita.    Sitten laajempi kuvio; järjestämme jatkoa verkostointitapahtumalle, tavoitteena saada kaikki vähänkin kotiseututyötä tekevät tahot puhahtamaan yhteeen hiileen, tai ainakin samaan suuntaan.    24.11. lähdemme joukolla tutustumaan Rovaniemen museoihin; Rovaniemen Totto palkittiin vuoden kotiseutuyhdistyksenä. Mukaan pääsevät yhdistykseen kuulumattomatkin.    Syyskauden loppumetreillä pidämme syyskokouksen 29.11. pikkujoulun merkeissä. Kokous on kaikille jäsenille, vaikkei olisi edes ehdolla johtokuntaan...

 

 

 

Päivitetty 12.2.2018

KEMIN KOTISEUTU- JA MUSEOYHDISTYKSEN 80-VUOTISJUHLA

Kutsumme kaikki yhdistyksen jäsenet, kotiseututyötä tekevien yhteisöjen edustajat ja      kotiseutuhenkiset yksityishenkilöt ohjelmalliseen 80-vuotisjuhlaamme 1930-luvun hengessä  Kemin Pirtille su 18.2.2018  klo 14.00.Tervehdysten vastaanotto klo 13.30 alkaen.

Ohjelmassa puheita, musiikkiesityksiä, lausuntaa ja lopuksi juhlatanssit.  

Väliajalla juhlakahvitus. Halutessanne voitte pukeutua 30-luvun tyyliin.

  Vapaa pääsy!

Kemin kotiseutu- ja museoyhdistys ry.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokakuu

Jatuli XXXIV on nyt saatavissa! Kova työ on tuottanut tulosta ja torstaina 12.10. koitti hetki , jolloin työn hedelmät ovat kaikkien kemiläisten ja kotiseutuhistoriasta kiinnostuneiden saatavissa. Kemin sarjakuvakeskukseen saapui Jatulin kirjoittajia ja muuta kulttuuriväkeä uusimman kirjan julkistamistilaisuuteen. Kirjaa on saatavissa 35 €:n hintaan sarjakuvakeskuksesta ja Kemin historiallisen museon myymälästä.

Kesäkuu

Kesä tuli vihdoinkin!  Koivut saivat vihreää aikoseksi kahdessa päivässä.  Kesän alun kunniaksi yhdistys järjestää jäsenilleen tutustumistilaisuuden Sotisaaren puutarhaan 14.6. Kokoontuminen kukkatarhan pihalle klo 18.00.  Paitsi esittelyä, mukaan odotamme Sotisaaren kyläyhdistyksen väkeä. Sotisaari on yksi kaupunginosistamme, tapahtuu sielläkin.

Huhtikuu

 Muistatko vielä jutun Mauri-myrskystä? Kyselimme muisteluita ja kirjoituksia omakohtaisista kokemuksista ja näkymistä myrskystä.

Kirjoituksia vastaanotetaan koko vuoden, mutta jos saisimme niitä toukokuun aikana, ne ehtisivät syksyllä ilmestyvään Jatuliin.

Toinen kirjoittelun aihe on jäänyt vähälle huomiolle. Kuitenkin on kaupunkimme historiassa tapahtunut paljon menneinä vuosina. Siksi pyydämme kaikkia muistelemaan ja kirjoittamaan aiheesta "ensimmäinen työpaikkani Kemissä" Kerro minkälaista oli uudessa työpaikassa; ilmapiiri, työtavat, työtoverit, esimiehet, kommellukset ja muut tapaukset.    Emme odota romaania, pari arkkia tekstiä riittää. Jälleen kirjoituksia vastaanotetaan koko vuosi, mutta toivottavasti niitä saadaan jo toukokuun aikana, jolloin ne ehtivät tämän vuoden Jatuliin. Myöhemmin perille tulleet talletetaan seuraavaa Jatulia varten.

 Maaliskuu

Yhdistyksen kevätkokous pidettiin 30.3. Tavallisen tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen käsittelyn jälkeen Laitakarin perinneryhmä luovutti yhdistykselle Laitakari-trilogian julkaisuoikeudet. Näin saadaan teoksille jatkuvuutta kotiseutuväen ja historian ystävien iloksi.

 Kemoin Kotiseutu- ja museoyhdistyksen postikorttisarjaa Nykypäivien Kemiä on jälleen saatavilla. Myyntipaikkoja Kemin Sarjakuvakeskus ja Kulttuurikeskuksen Iris Café.

 Tammikuu

 TARINOIDEN KERÄYSKAMPANJA KEMILÄISISTÄ TYÖPAIKOISTA

-          kertomuksia siitä ensimmäisestä työpaikasta Kemissä

Yhdistyksemme juhlistaa Suomi 100 –juhlavuotta keräämällä talteen kertomuksia kemiläistä työpaikoista otsikolla ”Ensimmäinen työpaikkani Kemissä”. Keräyksen tavoitteena on saada vähintään sata kuvausta niin takavuosien työpaikoista, -olosuhteista,
-menetelmistä, -kaluista ja –koneista kuin asiakaspalvelusta, henkilöstöstä, työturvallisuudesta – siis kaikesta työhön ja työyhteisöön liittyvästä muistitiedosta.

Tarinat voivat olla omia tai esim. läheisen tai sukulaisen haastatteluun perustuvia. Tarinaan voi liittyä jokin erityisen mieleen jäänyt tapahtuma, henkilö tai muu erityinen asia. Kertomuksessa voi kuvata ensimmäistä vakinaista tai kesätyöpaikkaa. Kertomus voi ajoittua mihin ajankohtaan tahansa viime vuosisadalta. Erityisesti toivomme kerättävän niitä tarinoita, joiden kerääminen vaarantuu kertojien kadotessa. Kertomuksia on tarkoitus julkaista yhdistyksen verkkosivulla ja Jatuli -kirjassa, mahdollisesti myös erillisessä julkaisussa ja yhdistyksen Facebook –sivuilla. 1-2 -sivuisia tarinoita kerätään vuoden 2017 loppuun asti kuitenkin niin, että Jatuliiin valittavat tarinat tulee olla toimituskunnalla juhlavuoden toukokuun loppuun mennessä.

Kaikkien kirjoittajien kesken yhdistys arpoo kirjapalkintoja ja palkitsee kiehtovimman tarinan.

Tarinat voi toimittaa paperille kirjoitettuna tai sähköisessä muodossa. Kirjoituksesta tulee selvitä vähintään tarinan päähenkilö, työpaikka ja sen sijainti sekä kirjoittajan yhteystiedot. Kertomuksen liitteeksi toivotaan aitoja valokuvia työpaikasta ja mielellään myös tarinan aikaista kuvaa päähenkilöstä. Yhdistys pidättää oikeuden valita julkaistavat kertomukset.

Keräys on avoin kaikille. Erityisesti toivomme, että Kemin peruskoulut ja muut oppilaitokset osallistuisivat keräykseen esimerkiksi osana äidinkielen tai historian opetusta. Kirjoituksia toivomme myös jäseniltämme, se on pieni avustus yhdistyksen tekemälle kotiseututyölle. Kaikki mukaan Talkoisiin!

”Jokainen tarina on kertomisen arvoinen”

Kirjoituksia voi lähettää osoitteilla

Jorma Vähä         jorma.vaha(at)gmail.com

Ari Soppela         ari.soppela(at)gmail.com

Jorma Niinimäki  jorma.niinimaki(at)pp1.inet.fi

 Lauantaina 10.12. klo 9 - 15 välisenä aikana Kemin kotiseutu- ja museoyhdistys myy Jatuleja ja kortteja kulttuurikeskuksessa taidemuseon puolella tapahtumassa "Maaseudun joulu tulee kaupunkiin"... Tervetuloa hankkimaan kirjoja joululahjoiksi.