2016

Joulukuu

Henkilön Ari Soppela kuva.

Marraskuu

Yhdistyksen syyskokous saatiin pitää historiallisessa ympäristössä Kemi Oy:n entisen pääkonttorin tiloissa, missä tutustuttiin kokouksen päätteeksi Kemi OY:n perinnesäätiön näyttelyyn. Kokouksessa iloitsimme runsaasta osanotosta ja uusista jäsenistä.
Vuodesta 2017 on tulossa vilkas ja työntäyteinen. Uutta Jatulia kasataan, joten uusia kirjoituksia, tarinoita ja muisteluksia tarvitaan vielä mukaan - siis rohkeasti kirjoittamaan. Autamme tarvittaessa kirjoitusten lopullisssa muotoilussa.

Yhdistyksen syyskokous pidetään 24.11.2016 klo 18.00 Kemiyhtiön vanhalla pääkonttorilla. Kokouksen jälkeen saamme tutustua oppaan johdolla museotiloihin, mm. Laitakarin pienoismalli on nähtävillä. Kaikki jäsenet tervetulleita!

Lokakuu

Yhdistys järjestää retken Rovaniemelle 29.10. Tutustumme Arktikumiin ja Pöykkölän metsämuseoon. Luvassa rautaisannos vuosisadan (ja vähän pidemmällekin) historiaan. Rahaakin kuluu, jäseniltä 25 euroa, ei-jäseniltä 35 euroa. Se kattaa kyydit ja opastukset, ruokailu omakustanteinen.  Lähtö linja-autoasemalta klo 9.00, paluu n. klo 17. Ilmoittautumiset Anjalle 040-5481974  tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 20.10. mennessä.

Syyskuu

Yhdistys osallistuu järjestömessuille 29.9. Kemin Digipoliksessa, Tietokatu 1.  Siellä järjestöt esittelevät toimintaansa, mekin omaamme. Meillehän mahtuu uusia jäseniä, ikään katsomatta, joten tervetuloa katselemaan ja tutustumaan!

Kesä meni sitä odotellessa. Odottelun aiheena oli myös kotiseuturetki/-purjehdus Perämeren saariin. Ilmojen haltija ei ollut tällä kertaa suosiollinen, joten retki jäi.

Syksyn aikana yritämme järjestää tutustumisretken mantereen puolelle, esim. Arktikumiin, jos löytyy tarpeeksi lähtijöitä.

Ensi vuonna juhlitaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Yhdistys pyrkii omalta osaltaan tuomaan asiaa esille.

Elokuu

Onnittelut Anjalle vielä jälkikäteen!

 Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt Kemissä asuvalle näyttelysihteeri Anja Holpaiselle kotiseututyön ansiomitalin. Ansiomitali luovutettiin Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien gaalassa lauantaina 6. elokuuta.

 
Kotiseututyön ansiomitali on Kotiseutuliiton korkein jaettava tunnustus, jota on myönnetty vuodesta 1953 alkaen. Ansiomitalin myöntäminen edellyttää saajalta maakunnallisia tai valtakunnallisia ansioita kotiseututyössä tai erittäin merkittäviä ansioita paikallisessa kotiseututyössä.

 
Anja Holpainen (s. 1942) on toiminut 15-vuotiaasta lähtien kotiseutu- ja kulttuurijärjestöissä, ollen lisäksi aktiivinen kansantanssien opettaja ja ohjaaja sekä museotyöntekijä. Holpainen on vuosikymmeniä ollut mukana suunnittelemassa ja järjestämässä kotiseutunsa kulttuuri- ja kotiseututapahtumia, muun muassa Valtakunnallisia kotiseutupäiviä Kemissä vuonna 2002.

 
Holpainen on toiminut lisäksi kotiseudun puolestapuhujana erilaisissa lautakunnissa ja kaupunginosa- ja korttelitoimikunnissa vuosikymmenien ajan. Hän on saanut Kemin kuningatar -huomionosoituksen.

 
Holpainen onkin ”henkeen ja vereen kotiseudun vaalimiseen ja hyvinvointiin sekä tunnetuksi tekemiseen osallistuva yhdistysihminen”. Holpaisen ansiot etenkin paikallisessa kotiseututyössä on katsottu erittäin merkittäviksi.

Toukokuu

19. toukokuuta oli Kemissä Lapin maakunnan kotiseututoimijoiden kokoontuminen. Tilaisuuden alkajaisiksi kutsuttiin yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Pentti Hiukka yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi kukkien kera. Sen jälkeen  tutustuttiin Kemin historiallisen museon näyttelyyn intendentti Helka Savikujan johdolla. Seuraavaksi siirryttiin kokoustelemaan. Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander puhui rakkaudesta kotiseutuun Suomi100-ohjelmassa. Museovirasron kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio puhui elävästä kulttuuriperinnöstä Lapissa. Kokouksen virallisessa osiossa valittiin Läntisen Lapin ehdokas Kotiseutuliiton liittovaltuustoon. Kokous valitsi yksimielisesti Helka Savikuja ehdokkaakseen.

Yhdistys järjestää sään salliessa kotiseuturetken merelle. Ehdolla on Kraaselin majakka sekä Selkä-sarvi (molemmat). Ajankohta on 13.8. tänä vuonna.

Uitto on Kemin menneisyyttä, mutta muistomerkin on sekin toiminta saanut Kemijokivarteen Myllyniemeen.

Uiton kuvia
   
 
Haluamme palkita Suomen parhaan kotiseutukirjan – kilpailuaika päättyy pian!

Vuoden kotiseututeos -kilpailu on käynnissä vielä reilun viikon, toukokuun loppuun saakka. Oletko tehnyt tai nähnyt hyvän kotiseutukirjan? Ehdota se mukaan kilpailuun!

Kilpailuun voivat osallistua tänä tai viime vuonna ilmestyneet kirjat. Kirja (mielellään kahtena kappaleena) tulee toimittaa kotisivuiltamme löytyvän ehdotuslomakkeen kanssa toimistollemme 31.5.2016 mennessä.

Vuoden kotiseututeoksen valitsee opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, ja voittaja julkistetaan Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla lokakuun alussa.

Vuoden kotiseututeos -palkinto on Suomen Kotiseutuliiton jakama tunnustus, joka kannustaa kotiseutukirjojen tekijöitä ja tuo näkyvyyttä hyvälle kotiseutukirjallisuudelle.

Lue lisää:
http://kotiseutuliitto.fi/kotiseutuliitto-etsii-suomen-parasta-kotiseutukirjaa

Nyt vaikuttamaan ja kertomaan mielipiteesi!

Kotiseutuliitto tekee valtakunnallisen selvityksen kulttuuriympäristöalan vapaaehtoistoiminnasta.

Yhdistyksille ja kansalaisille on nyt avattu verkkokysely, jossa selvitämme toiminnan laajuutta, laatua, sekä tuki-, tieto- ja koulutustarpeita.

Selvitys ja kysely koskevat kaikkia, jotka hoitavat vapaaehtoisesti esimerkiksi luontoa, maisemaa, tai rakennusperintöä, järjestävät tapahtumia, talkoita tai kursseja, osallistuvat ja vaikuttavat aluesuunnitteluun, tai tiedottavat kulttuuriympäristöön liittyvistä asioista. Toivomme vastauksia kaikilta, jotka tekevät kulttuuriympäristötyötä esimerkiksi kaupunginosa-, kotiseutu-, tai kyläyhdistyksissä.

Kiitos, jos voit käyttää aikaasi vastaamiseen! Sitä kuluu noin 10-20 min.

Vastaa osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi/kulttuuriymparistokysely

Vastaa vapaasti niihin kysymyksiin, joihin haluat ja kerro oma mielipiteesi. Yhdistyksen ei tarvitse muodostaa yhteistä kantaa ja yhdestä yhdistyksestä voi vastata niin moni henkilö kuin haluaa. Pyydämme puheenjohtajia välittämään tietoa yhdistyksen jäsenistölle!

Vastauksia ei julkisteta sellaisenaan, eikä yksittäistä vastausta pysty jäljittämään vastaajaan.

Kysely on avoinna 12.6. saakka.

Vastauksesi vaikuttaa näin:

1.       Selvityksen myötä tiedämme, mitä tietoa ja osaamista yhdistykset ja kansalaiset tarvitsevat. Vastausten perusteella voidaan tuottaa tietopaketteja, koulutusta ja yhteistyötä toiminnan tueksi.

2.       Annat oman panoksesi valtakunnallisen kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoon. Vaikutuksen suuntautuvat paikallistasolle: kansalaisten kulttuuriympäristön lukutaito kehittyy ja paikallisidentiteetti vahvistuu, ympäristöä hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti viranomaisten ja kansalaisten yhteistyönä ja alueiden vetovoima vahvistuu.

3.       Kulttuuriympäristön ja kansalaisten pääsee kuuluville myös lainsäädännössä ja kehittämislinjoja suunniteltaessa.

Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyttä ympäristöä, johon kuuluvat rakennettu ympäristö, muinaisjäännökset ja kulttuurimaisemat, perinnebiotoopit sekä niihin liittyvä aineeton kulttuuriperintö. Se on korvaamatonta kansallista omaisuutta sekä mielekästä elin- ja toimintaympäristöä. Kulttuuriympäristö on myös jokaisen arkista lähiympäristöä ja rakasta kotiseutua.

Kulttuuriympäristöalalla toimivat mm. kaupunginosa-, kotiseutu-, ja kylä- ja luonnonsuojeluyhdistykset, maanomistajat, useat valtakunnalliset järjestöt, ja monet muut aktiiviset kansalaiset.

Huhtikuu

Tänä vuonna Kotiseutuliiton kotiseutupäivät pidetään Kajaanissa 4-7.8.  Alla olevassa linkissä on ohjelma ja ilmoittautumislomake Valtakunnallisille kotiseutupäiville Kajaanissa 4.-7.8.2016. Jokainen ilmoittautuu päiville itse.

http://www.kajaani.fi/kotiseutupaivat

Kotiseutu- ja museoyhdistys pyrkii järjestämään yhteiskuljetuksen päiville menijöille. Jos olet kiinnostunut kuljetuksesta, niin otatko minuun yhteyttä näin sähköpostilla tai soittamalla allaolevaan puh.numeroon.

+358400429265

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Maaliskuu

Yhdistyksen vuosikokous pidetään 17.3.2016 Kemin paloasemalla. Esillä sääntömääräiset asiat; Menneen vuoden toiminta ja tilinpäätös. A. Soppela esittelee Kemin palokunnan historiaa, lisäksi kokouksen jälkeen pääsemme tutustumaan paloasemaan. Jäsenet tervetuloa!

Kemin kotiseutu- ja museoyhdistys nyt Facebookissa!

Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistys on vuonna 1938 perustettu yhdistys, joka tekee Kemissä ja Kemin seudulla kotiseututyötä.

Tammikussa 2016 yhdistyksen johtokunta päätti lähteä mukaan sosiaaliseen mediaan perustamalla julkisen Facebook -sivuston. Sivustolla on tarkoitus tiedottaa yhdistyksen tapahtumista sekä aktivoida entisiä ja nykyisiä kemiläisiä sekä laajemminkin kotiseututyöstä ja paikallishistoriasta kiinnostuneita keräämään ja julkaisemaan kotiseututietoa Kemistä ja Kemin seudusta.
Sivustolla on tarkoitus esim. teemaluontoisesti nostaa keskusteluun valittuja aiheita, tapahtumia ja ajanjaksoja sekä kerätä valituista teemoista tietoa, tarinoita ja kuvia kaikkien kiinnostuneiden saavutettaville. Kerromme lisää tulevissa ”postauksissamme”.
”Tykkää” rohkeasti sivustoa ja kerro siitä kaverillesikin.

Helmikuu

Metsämuseo Lusto ja SKS keräävät kirjoituksia/muisteluksia myrskyistä: Muistatko Astan, Veeran, Lahjan ja Sylvin? Entä Maurin, Tapanin ja Einon? Riehuuko jokin myrsky vieläkin muistoissasi?

Myrskyt ovat aina kiehtoneet ja pelottaneet ihmisiä. Ilmastonmuutoksen pelätään aiheuttavan tulevaisuudessa yhä enemmän säätilan ääri-ilmiöitä, myös Suomessa. Luonnonvoimat horjuttavat hallinnan tunnettamme ja saavat aikaan henkilö- ja taloudellisten vahinkojen lisäksi voimakkaita tunnereaktioita, toisinaan jopa yliluonnollisen kokemuksia. Myrskykokemukset säilyvät muistissamme ja tulevat esiin arkipuheessa, sosiaalisessa mediassa, ääni- ja kuvatallenteissa ja tiedotusvälineissä. Rajuilmoihin liittyvät kokemukset tuottavat aktiivista ja elävää kerrontaa: myrskyt jatkuvat pitkään elämyksellisinä muistoissa ja kahvipöytäkeskusteluissa.

Liittyvätkö myrskyt oman elämäsi tapahtumiin ja kokemuksiin? Mitä seurauksia niistä on ollut sinulle, läheisillesi tai ympäristöllesi? Kirjoita meille omista tai kuulemistasi myrskykokemuksista. Kerro, missä ja milloin myrsky iski, mitä seurauksia sillä oli ja kenen kokemuksia kuvaat. Voit myös lähettää kuvia ja videoita koetuista myrskyistä.

Keruun järjestävät valtakunnallinen metsäkulttuurin erikoismuseo Lusto – Suomen Metsämuseo (www.lusto.fi) ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (www.finlit.fi).

Aineistoa tullaan mahdollisesti hyödyntämään Myrsky-aiheisessa näyttelyssä ja/tai julkaisussa.

Tiedotamme keruun tuloksista lokakuussa 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Vastausohjeet:

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon. Käsittelemme henkilötietojasi luottamuksellisesti ja jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.

Lähetä kirjoituksesi 31.8.2016 mennessä

- verkossa osoitteessa www.finlit.fi/myrsky

- postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Myrsky” tai

- sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., merkitse aihekenttään otsikoksi ”Myrsky”.